[NEW] Căng thẳng quan hệ Nga – NATO: Không ‘già néo’, vẫn ‘đứt dây’ | nato – Pickpeup

nato: นี่คือโพสต์ที่เกี่ยวข้องกับหัวข้อนี้

Căng thẳng quan hệ Nga - NATO: Không già néo, vẫn đứt dây - Ảnh 1.

Apphich cuộc tập trận chung “Người bảo vệ châu Âu 2021” giữa Mỹ, NATO và Albania vào tháng 5-2021 – Ảnh: exit.al

Ngày 18-10, Nga tuyên bố đã đóng cửa phái bộ liên lạc của liên minh quân sự Tổ chức Hiệp ước Bắc Đại Tây Dương (NATO) ở Matxcơva và đình chỉ hoạt động của cơ quan đại diện Nga tại NATO. Tuyên bố đưa ra sau khi NATO trục xuất 8 thành viên của phái bộ Nga tại tổ chức này với cáo buộc làm gián điệp vào tuần trước.

Hai phía đã chẳng thật sự trao đổi gì nhiều – chắc chắn ở mức hoạt động thực tế thì không. Và tất nhiên, do Nga không cho thấy dấu hiệu gì họ sẽ sớm rút khỏi Crimea – vốn là điều kiện của NATO để trở lại quan hệ bình thường, tình thế này có vẻ sẽ còn kéo dài.

Cựu quan chức cấp cao NATO Jamie Shea nói với đài Đức DW

Bế tắc

Trước tiên, phải nhắc lại lần dự Hội nghị thượng đỉnh NATO đầu tiên với tư cách tổng thống Mỹ của ông Joe Biden vào tháng 7 năm nay tại Geneva, Thụy Sĩ. Khi đó, ông Biden tuyên bố đảo ngược chính sách “nước Mỹ trên hết” của người tiền nhiệm Donald Trump để tái khẳng định “những cam kết mạnh mẽ của Mỹ với quan hệ xuyên Đại Tây Dương”.

Ông cũng hứa hẹn Washington sẽ ủng hộ các đồng minh NATO trước “những thách thức mới”. Ông Biden không ngại nói thẳng: “Tôi nghĩ có sự thừa nhận gia tăng trong vài năm qua rằng chúng ta đang có những thách thức mới. Và chúng ta có một nước Nga không hành động nhất quán với những gì chúng ta hy vọng, cũng như Trung Quốc”.

Quan hệ châu Âu – Mỹ và Nga, một phần thể hiện qua quan hệ NATO – Nga, chưa bao giờ là sự đồng thuận tuyệt đối và dễ dàng, nhất là trong thời ông Trump. Người tiền nhiệm của ông Biden đòi các đồng minh châu Âu phải “trả đúng, trả đủ” khoản đóng góp quân sự cho NATO nếu muốn tiếp tục được đảm bảo an ninh.

Ngay cả khi ông Biden tìm cách sửa sai, lợi ích của châu Âu và Mỹ khi đối phó với Nga không phải lúc nào cũng trùng khớp. Điển hình như vụ Dòng chảy phương Bắc 2 (Nord Stream 2) đưa khí đốt từ Nga sang thẳng EU không qua Ukraine, trong khi Mỹ phản đối thì Đức và nhiều nước châu Âu khác ủng hộ, và nay đã sắp khánh thành.

Tuy nhiên, thời gian qua có nhiều dấu hiệu cho thấy hai bờ Đại Tây Dương đã xích lại gần nhau hơn. Cũng ở Hội nghị thượng đỉnh NATO nói trên, Thủ tướng Đức Angela Merkel xác nhận: “Những vấn đề trên nghị trình hôm nay khiến tất cả chúng ta quan ngại. Trước hết là thách thức mà chúng ta đang đối mặt: nước Nga”.

Tiếp đó là vấn đề các nước Balkan gia nhập EU. Mới hôm 11-10 diễn ra Hội nghị thượng đỉnh EU – Tây Balkan, khi Slovenia, hiện giữ ghế chủ tịch EU, hối thúc khối này sớm kết nạp Bosnia và Herzegovina, Serbia, Kosovo, Montenegro, Bắc Macedonia và Albania, nếu không muốn các nước này ngả vào vòng tay Nga.

Nói cho ngay, việc Nga phản đối NATO mở rộng là hợp lý, khi tổ chức quân sự này không chỉ không chịu giải thể sau chiến tranh lạnh mà còn ngày một mở rộng và giờ đã ở sát nách nước Nga với thành viên mới nhất là Bắc Macedonia được kết nạp tháng 3-2020.

Rồi còn vấn đề giá khí đốt tăng mạnh thời gian qua có nguy cơ làm một số nước EU khốn đốn, khi Nga vẫn là nước cung cấp hơn 40% nhu cầu khí đốt nhập khẩu của EU (2019).

“Giá nhiên liệu tăng có những gốc rễ địa chính trị sâu xa – Cao ủy Ngoại giao EU Josep Borrell nói trên politico.eu vào ngày 18-10 – Đó là một phần của cuộc chiến địa chính trị”.

See also  [Update] SKY 캐슬 (스카이캐슬) 12회 줄거리 리뷰, 김서형 제니퍼킴 살해용의자 충격, 남편살해 이유 제어심리? 세리 가짜 하버드생 62000달러, 수한 가출, 호적 혜나, 염정아 소리없는 비명, 또 다른 자살 | 스카이캐슬 12화 - Pickpeup

Đã quá hiểu nhau

Tất cả giải thích cho những tiếng bấc tiếng chì mới nhất. “Bởi những động thái cố tình của NATO, chúng tôi thấy thực tế chẳng còn điều kiện gì cho các công tác ngoại giao sơ đẳng nhất, và đáp lại điều đó, chúng tôi sẽ đình chỉ hoạt động của phái bộ thường trực tại NATO” – Ngoại trưởng Nga Sergey Lavrov nói.

Ông Lavrov cũng cho rằng “NATO chẳng màng tới thương lượng ngang bằng hay hợp tác (với Nga)”. Theo ông, vì giờ quan hệ song phương coi như đã chấm dứt, NATO có thể liên hệ với Nga qua đại sứ quán nước này ở Brussels.

Người phó của ông Lavrov, Thứ trưởng Ngoại giao Nga Alexander Grushko, có vẻ đã biết trước tình hình khi ông phát biểu vào đầu tháng này với Đài Nga RIA Novosti: “Lãnh đạo NATO nói tới tầm quan trọng của việc xuống thang căng thẳng trong quan hệ với Nga, kêu gọi nối lại đối thoại trong Hội đồng Nga – NATO, cử đại sứ tới Brussels. Nếu trước kia từng có người tin sự thành thật của những tuyên bố đó thì hiện giờ không còn ai”.

Phương Tây có vẻ cũng đã lường trước phản ứng của Nga, khi câu trả lời từ NATO chỉ ở mức gần giống một cái nhún vai. Cựu quan chức cấp cao NATO Jamie Shea nói với Đài Đức DW: “Tất nhiên sẽ dễ hơn nếu có người (đại diện của Nga) ở Brussels mà họ (NATO) có thể trao đổi. Nhưng bởi tình hình quan hệ xấu như hiện giờ, cũng chẳng có khác biệt gì mấy”.

Quan hệ hợp tác thực tế Nga – NATO bị đình chỉ từ năm 2014, khi Nga sáp nhập bán đảo Crimea, trong khi Hội đồng Nga – NATO, thành lập năm 2002, họp lần gần đây nhất là vào năm 2017.

Nga ngừng hoạt động phái bộ nước này tại NATO từ ngày 1-11 Nga ngừng hoạt động phái bộ nước này tại NATO từ ngày 1-11

TTO – Ngày 18-10, Ngoại trưởng Nga Sergei Lavrov thông báo phái bộ ngoại giao nước này tại NATO sẽ ngừng hoạt động từ ngày 1-11, sau khi NATO trục xuất 8 thành viên phái bộ Nga. Nga cũng cho biết phái bộ quân sự của NATO tại Matxcơva phải tạm dừng.


24 hours on a NATO exercise


What is it like to be a soldier on a NATO exercise?
NATO exercises happen all year round – on land, in the air, at sea – with multinational troops from NATO Allies and partner countries. What’s it like to be a soldier participating in one of these big exercises? Our video producer documented the experience while embedded with a company of Romanian soldiers on exercise Steadfast Defender 2021.
Exercise Steadfast Defender 2021 was a largescale NATO exercise, designed to ensure that NATO forces are trained, able to operate together and ready to respond to any threat from any direction. With over 9,000 participants from more than 20 NATO Allies and partners, the exercise tested NATO’s ability to deploy large numbers of troops, equipment and supplies rapidly across the Atlantic and Europe.
Prior to filming, NATO videographers tested negative for COVID19. It was not mandatory for Romanian troops to wear masks outside, as per national government guidance.
Footage includes shots of video producer Jake Tupman interacting with Romanian soldiers and participating in training.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬\r
SUBSCRIBE to this channel http://bit.ly/NATOsubscribe\r
SUBSCRIBE to NATO News http://bit.ly/NATONewsSubscribe\r
SUBSCRIBE to NATO History http://bit.ly/NATOHistorySubscribe\r
\r
Connect with NATO online:\r
\r
Visit the Official NATO Homepage: http://bit.ly/NATOhomepage\r
Receive NATO updates via email: http://bit.ly/NATOemails\r
Find NATO on FACEBOOK: http://bit.ly/NATOfacebook\r
Follow @NATO on TWITTER: http://bit.ly/NATOtwitter\r
Follow NATO on Instagram: http://bit.ly/NATOinstagram\r
Find NATO on LinkedIn: http://bit.ly/NATOlinkedin\r
Find NATO on Flickr: http://bit.ly/NATOflickr\r
\r
NATO Romania SteadfastDefender21 OTAN WeAreNATO

See also  [Update] Biografia de Jeremy Bentham | jeremy bentham - Pickpeup

นอกจากการดูบทความนี้แล้ว คุณยังสามารถดูข้อมูลที่เป็นประโยชน์อื่นๆ อีกมากมายที่เราให้ไว้ที่นี่: ดูเพิ่มเติม

24 hours on a NATO exercise

Top News- Nato po përgatitet për konflikt/ Aleanca gati skenarët e luftës, Rusia në alarm


Moska ka reaguar e alarmuar të premten pas publikimit të një strategjie të re nga NATOja, e përqendruar rreth Rusisë, duke thënë se vendimi i Moskës për t’i ndërprerë marrëdhëniet me aleancën ushtarake ka qenë i duhuri.
Ministrat e Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATOs u pajtuan për një masterplan të ri për t’u mbrojtur nga ndonjë sulm i mundshëm i Rusisë në shumë fronte.
Sipas skenarvë të luftës së hartuar nga aleanca, konfrontimi me Rusinë do të vijë nga dy fronte, Deti i Zi dhe Balltiku.
Disa ditë më parë, Rusia i ndërpreu raportet me NATOn duke e mbyllur misionin e vet diplomatik në aleancën VeriAtlantike dhe misionin e NATOs në Moskë, pasi NATOja dëboi tetë rusë, të cilët i akuzoi për spiunazh.
“Nuk ka nevojë për dialog në kushte të tilla dhe një strategji e tillë nga NATOja e konfirmon këtë edhe një herë. Rusia kurrë nuk ka pasur ndonjë iluzion për NATOn. E dimë natyrën e kësaj aleance. Kjo aleancë nuk është krijuar për paqe. Është paramenduar, hartuar dhe krijuar për konfrontim”, tha zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov.
Strategjia e re, e cila është konfidenciale, por sipas Reuters shkon përtej planeve ekzistuese rajonale të mbrojtjes dhe ka për synim që të bëhen përgatitje për ndonjë sulm në rajonet e Detit Baltik dhe Detit të Zi, përfshirë përdorimin e mundshëm të armëve bërthamore, sulmin nga hapësira ose hakimin e kompjuterëve.

Pamje:AFP
Top News është televizion informativ, i hapur në shkurt të vitit 2007. I konceptuar si format news, prioritet i saj është informimi i publikut përmes lajmit të fundit. Lidhje live për politikën, aktualitetin, kronikën, ekonominë, rajonin, botën, sportin, teknologjinë dhe show bizin. “ Informohu i pari” , slogani për 24 orë lajme . Sjellim ndryshe realitetin mediatik në Shqipëri, ofrojmë një burim informacioni të saktë, të shpejtë, të besueshëm dhe të thelluar.
Për më shumë vizitoni: http://topchannel.tv/
Subscribe to \”Top Channel\” on YouTube Channel for NEWS and TV
Shows HERE: http://bit.ly/2Y15KwK
For more content from click HERE: www.topchannel.tv
Like Top Channel on Facebook HERE: http://bit.ly/2FglWTs
Follow Top Channel on Instagram HERE: http://bit.ly/2uaYG2U
Follow Top Channel on Twitter HERE: http://bit.ly/2TJndeH
NatoAleanca TopChannel

Top News- Nato po përgatitet për konflikt/ Aleanca gati skenarët e luftës, Rusia në alarm

NATO Explained


Here’s everything you need to know about NATO, aka the North Atlantic Treaty Organization. What is the purpose of NATO? How did it get created? Why does it still exist long after the Cold War ended? Etc.
Support Mr. Beat on Patreon: https://www.patreon.com/iammrbeat
Mr. Beat’s band: http://electricneedleroom.net/
Mr. Beat on Twitter: https://twitter.com/beatmastermatt
Music by Electric Needle Room (Matt Beat) All images and video found in the public domain or protected under fair use guidelines.
Sources:
https://history.state.gov/milestones/19451952/nato
https://www.nato.int/natowelcome/index.html
http://www.msz.gov.pl/en/foreign_policy/nato_2016/nato/history_of_nato/
https://www.huffingtonpost.com/ericzuesse/whydoesnatostillexist_b_5500604.html
https://www.theamericaninterest.com/2016/01/15/westillneednato/
On April 4, 1949, the leaders of 12 countries in both North America and Western Europe got together in Washington, D.C. in response to the growing threat of the Soviet Union, a Communist country that had been fairly aggressive trying to spread its influence. By this time, the United States, under the leadership of President Harry Truman, had committed to helping countries fight dictators who had threatened personal freedoms or fight rebels who wanted to install Communist regimes. The U.S. gave money to the Greek government army during the Greek Civil War and gave money to Turkey to resist Soviet influence there. Communists were making gains in Italy, and, with the help of the Soviet Union, Communists overthrew and took over the government Czechoslovakia.
Not only that, but the United States and Soviet Union straight up went at each other, bro. In occupied Germany following World War II, the Soviet Union controlled East Germany and East Berlin and Britain, France, and the United States controlled West Germany and West Berlin, which was completely within East Germany well, that’s, uh, a bit weird. A bit isolated, are ya, there West Berlin? A bit isolated indeed. Joseph Stalin, the dictator of the Soviet Union, started a blockade to Berlin so that the U.S., Britain, and France couldn’t get supplies and food to their peoples there. Well, the U.S. and Britain broke that freaking blockade by smuggling in food and supplies anyway. This was known as the Berlin Airlift, and it certainly made Stalin angry. Tensions became ridiculously high between the U.S. and the Soviet Union after this.
So anyway, yeah, back to April 4, 1949 and those 12 countries that met up in DC. What did they all have in common? They were all democratic countries that viewed the Soviet Union and Communism in general as a big threat. They thought they should probably unite to help defend each other. So they signed the North Atlantic Treaty, which was mostly a security agreement that said any military attack against one of the countries that signed the treaty would be considered an attack against them all. The twelve countries that signed it were the United States, the United Kingdom, Canada, France, Belgium, the Netherlands, Denmark, Luxembourg, Norway, Italy, Portugal, and Iceland. Well one of these countries, the United States, would end up pulling most the weight for this military alliance. Later in 1949, Congress approved $1.4 billion for helping to build up the militaries of the Western European countries.
In 1950, NATO got its first big test with the Korean War. NATOled forces rushed to help South Korea fight North Korea, a Communist country backed by both the Soviet Union and China.
After NATO stepped in to help South Korea, it was able to push back against the Communist countries, eventually causing a ceasefire in July 1953. This set up a, you could say, very tense border, that’s really just a demilitarized zone located at the 38th parallel.
In 1952, NATO admitted Greece and Turkey. In 1955, it admitted West Germany, which promptly led the Soviet Union to form its own military alliance in retaliation. It got together Albania, Poland, Czechoslovakia, Hungary, Bulgaria, Romania, and East Germany to all join what became known as the Warsaw Treaty Organization, aka the Warsaw Pact. In the end, the Soviet Union made most of the decisions in this alliance, even using the alliance to put down uprisings against it in member countries.
Anyway, back to NATO. During the Suez Crisis, NATO members Britain and France started some conflict in Egypt, and the United States was like “what the heck you doin’ Britain and France?!?” and they sorted it all out. I have a video about that Crisis and you should check it out after this. No, really, I’m not just saying that. Check it out.
In 1957, NATO accepted the idea of massive retaliation as a defensive measure. In other words, it said if the Soviet Union or any of its allies were to attack NATO members, it would be dropping some serious nukes on them.

See also  [Update] Introduction of the RJ45 Interface | rj45 - Pickpeup

NATO Explained

The Heat: Europe-U.S. tensions and role of NATO


Some of the United States closest allies are outraged over how the U.S. handled the withdrawal from Afghanistan.
European leaders say they’re frustrated over Washington’s lack of communication and consideration for the drawdown of NATO troops. At the British parliament, former British Prime Minister Theresa May questioned the United Kingdom’s reliance on the United States and the role of NATO.
Joining the discussion:
Victor Gao is a Chair Professor with Soochow University and a current affairs commentator.
Anton Fedyashin is a Russian affairs expert and Professor of History at American University.
Lincoln Mitchell is a U.S political analyst and adjunct associate professor of political science at Columbia University.
Klaus Larres is a Distinguished Professor of History and International Affairs with the University of North Carolina, Chapel Hill and author of the forthcoming book, “Uncertain Allies.\”
Watch CGTN LIVE on your computer, tablet or mobile\r
http://america.cgtn.com/livenews\r
\r
Subscribe to CGTN America on YouTube\r
\r
Follow CGTN America:\r
Twitter: @cgtnamerica\r
Facebook: @cgtnamerica\r
Instagram: @cgtnamerica\r
TikTok: @cgtnamerica

The Heat: Europe-U.S. tensions and role of NATO

NATO vs BRICS – What’s The Difference \u0026 How Do They Compare?


How does NATO compare to BRICS? Which one has a better economy? Which one spends more on military?
SUBSCRIBE TO US ► http://bit.ly/TheInfographicsShow
WEBSITE (You can suggest a topic):
http://theinfographicsshow.com
SUPPORT US:
Patreon…….► https://www.patreon.com/theinfographicsshow
CHAT WITH ME:
DISCORD…..►https://discord.gg/theinfoshow
SOCIAL:
Twitter……..► https://twitter.com/TheInfoShow
Subreddit…► http://reddit.com/r/TheInfographicsShow

Sources for this episode:
https://pastebin.com/18kivWrg
Some Images used under license from Shutterstock.com

NATO vs BRICS - What's The Difference \u0026 How Do They Compare?

นอกจากการดูบทความนี้แล้ว คุณยังสามารถดูข้อมูลที่เป็นประโยชน์อื่นๆ อีกมากมายที่เราให้ไว้ที่นี่: ดูบทความเพิ่มเติมในหมวดหมู่Music of Turkey

ขอบคุณที่รับชมกระทู้ครับ nato

1 thought on “[NEW] Căng thẳng quan hệ Nga – NATO: Không ‘già néo’, vẫn ‘đứt dây’ | nato – Pickpeup”

  1. 476836 844049Its always excellent to learn ideas like you share for blog posting. As I just started posting comments for weblog and facing difficulty of lots of rejections. I feel your suggestion would be beneficial for me. I will let you know if its work for me too. 212463

    Reply

Leave a Comment